Wednesday, December 14, 2022

YHB Sleepsalot Bintang Rap Dari Singapura Mencuba Nama Di Malaysia!

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Bila bercakap tentang penyanyi rapper dari negara seberangmesti korang teringat kumpulan Sleeq, Alyph dan ramai lagi. Kini muncul penyanyi rapper baru dan muda iaitu YHB Sleepsalot yang berasal daripada Singapure. Beliau mencuba nama di industri tempatan dinegara kita dan tampil dengan single terbaru yang berjudul 'Tukar Currency'. Nak tahu lebih lanjut pasal YHB Sleepsalot? Jom baca entri ni sampai habis....

YHB atau nama sebenarnya, Muhammad Yasin Husaini Saliman sudah mempunyai single sebelum ini yang diberi nama Jatuh Boi yang menampilkan Sonaone dan meraih hampir penstriman di Youtube dalm tempoh dua minggu pelancarannya. Beliau telah mula menulis lagu seawal umur 13 tahun dan melancarkan muzik sendiri pada 16 tahun menggunakan rentak yang ditemuinya menerusi YouTube selain mempelajari sendiri produksi penghasilan lagu. Minat dan semangat yang cukup jarang dimiliki dikalangan anak-anak muda. Mewarisi bakat seni dari ayahnya yang juga seorang drummer untuk pasukan polis satu masa dulu, YHB sememangnya suka menerokai pelbagai genre muzik seperti R&B dan tidaklah hanya pada rentak hip hop sahaja.

Lagu ciptaan YHB Sleepsalot iaitu Karabujan pernah meraih perhatian ikon hip hop serantau iaitu SonaOne dan ALYPH. Begitu juga dengan lagu Terminal dan Blow Up yang memasuki senarai lagu dimainkan di Spotify's New Era: Asian Hip Hop. Bukan itu sahaja, bakat muda ini pernah terpilih menjadi artis pembuka tirai persembahan penyanyi rap terkenal serantau termasuk MK K-Clique, Kidd Santhe, dan Tuju K-Clique.

Single Terbaru Tukar Currency

Penyanyi yang baru berusia 21 tahun ini cukup teruja dengan penghasilan lagu Tukar Currency memandangkan ianya adalah inpirasi daripada pengalaman sebenar. Tukar Currency berkisarkan tentang perasaan YHB sendiri apabila dapat berkunjung ke Malaysia setelah sekian lama berada dalam fasa pandemik. Disebalik terhasilnya lagu ini, sewaktu beliau ingin menukar wang di money changer dan dan bekliau teringat akan betapa pentingnya melawat KL dan akan ada berlakunya pertukaran budaya dan idea. Karya ini juga mendapat sentuhan daripada SonaOne dan anggota FORCEPARKBOIS iaitu Nakalness.


Lagu Tukar Currency ini adalah menggunakan rentak 'breezy trap' yang dicipta RIIDEM yang mana YHB sendiri turut merakamkan perjalanannya dan sambil selitkan juga metafora berkisarkan kemewahan, kesungguhan dan kuasa. Liriknya juga agak catchy dan bersahaja, antaranya seperti"Kalau ambil L aku tambah jadi V" Ini adalah terjemahan daripada "If I even take an L (loss), I'll bounce back and turn it back up"

Pengambaraan muzik video (MV) Tukar Currency telah diadakan di sekitar ibukota yang juga ada menampilkan penyanyi Nakalness di dalam muzik video beliau. Tukar Currency kini boleh ditonton di semua platform digital menerusi Universal Music. Korang juga boleh temui YHB Sleepsalot bersama artis-artis Universal Music hebat yang lain di Uni-Verse Fest Finale di Kolej Melati UiTM Shah Alam pada 16 Disember 2022 ini.


Jom ramai-ramai support muzik YHB Sleepsalot dan harapan buat beliau terus berjaya didalam industri muzik di Asia ini.

No comments: